Friday, July 27, 2012

Valreep 1 jaar! Tomorrow!









zaterdag 28 juli 2012
Op de Valreep




Op de Valreep bestaat 1 jaar

Kom kijken wat er het afgelopen jaar allemaal opgebouwd is, samen zetten we ons in voor het verder ontwikkelen van deze prachtige plek. Valreep forever!

Al jarenlang waren er buurtbewoners geïnspireerd door dat eenzame, vervallen Dierenasiel gebouw middenin die uitgestrekte zandvlakte. Buurtbewoners en organisaties vroegen of het mogelijk was daar iets te doen maar als het al lukte om iemand aan de lijn te krijgen was het antwoord was altijd 'njet'. Dat zou de ontwikkeling maar in de weg zitten. Dat er uberhaupt geen ontwikkeling plaatsvond konden de ambtenaren vanuit het stadsdeelkantoor blijkbaar niet zien.De Valreep is in eerste instantie een poging om in dat vervallen gebouw iets nieuws neer te zetten dat wèl van waarde is voor de stad en de buurt. Een plek waar mensen zich verenigen en waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, zonder dat marktwerking of staatssteun daar een rol in speelt. De Valreep is ook een poging in stadsontwikkeling van onderop. Woningcorporaties, politici, architecten en planologen zijn momenteel naarstig op zoek naar projecten die echt 'bottom-up' zijn maar die blijken moeilijk te vinden. Het is ook niet makkelijk om zo'n project op te zetten maar wij doen hier ons best.

Op de 28ste maken we de balans op om te kijken wat er het afgelopen jaar is gebeurd en hoe de stad en De Valreep ervoor staan. De manifestatie is uiteraard ook tegen de plannen om het Dierenasiel te verbouwen tot een verkoopkantoor voor woningen die niet binnen afzienbare tijd gebouwd gaan worden. Maar het is vooral een manifestatie vóór stadsontwikkeling van onderop. Wat zijn de perspectieven voor stadsontwikkeling van onderop? Hoe organiseer je dat? Wat is de rol van burgerlijke ongehoorzaamheid daarbij? Met diverse optredens laten we zien wat er het afgelopen jaar is gebeurd en met diverse sprekers zullen we nadenken over hoe we nu verdere stappen kunnen zetten.

Dit alles zal een feestelijk karakter hebben, de Valreep bestaat immers 1 jaar!

Hou onze facebook of website in de gaten voor meer info



















Sent to paulschaaps@gmail.comwhy did I get this?
unsubscribe from this list | update subscription preferences
op de Valreep · Oost · Amsterdam, N-H 1091
Email Marketing Powered by MailChimp
 


video archive at squat.net is back online

Hey squatters and friends,

Good news! The video archive at squat.net is back online. This means that a huge archive of squatting reports and movies is again available to download for free. We are also adding new films, both shorts and full-length items.

Check it at http://video.squat.net/

Some tips:

'Tuin en huisbezet' [NL]
Two houses squatted in Amsterdam Oost just one week ago (short)
http://video.squat.net/tuin-en-huisbezet-flv-1-7mb-2-0min-dutch/

'Squat Wars'
An interesting half-hour long documentary on squatting in the Czech Republic (CZ with ENG and RU subtitles)
http://video.squat.net/new-videos/

Lipdub Kukutza [EUS]
A lovely ten minute film with no words, just sound, touring in one shot through the Kukutza social centre in Bilbao (now sadly demolished).
http://video.squat.net/lipdub-kukutza/

'Rellen in Peru' [NL]
In Peru zijn duizenden krakers slaags geraakt met de oproerpolitie. Het geweld barstte los toen de politie duizenden krakers wilde verwijderen van een privéterrein in de hoofdstad Lima. De politie zette traangas in tegen de krakers die bewapend waren met stokken en stenen.
http://video.squat.net/popup-hevige-krakersrellen-in-peru-mp4-1-41min-du...

'Brighton Squatters Tales 2 - International Squatter Convergence'
Short reportage SchMOVIE from the 2012 Brighton International Squatter Convergence… which happened in May in a huge reclaimed department store. [ENG]
http://video.squat.net/brighton-squatter-tales-2-international-squatter-...

We would love to get more movies, especially from places not so well covered (at the moment we have mainly English, Dutch and German language films). All languages are welcome, we will soon be tagging posts so the site should be easy to search. Contact us via squat AT squat dot net.

Please spread this message.

Friday, July 20, 2012

Awakening 7 few last shows

Awakening 7 Occupy NL analyze in Appelscha 26.6.12 Awakening 7 holiday perspectives for activists Awakening 7 Tantra Yoga 17.7.12 Awakening 7 Occupy tour

Awakening 7 Tantric Wave Of Bliss + others

http://www.archive.org/details/Awakening7TantricWaveOfBliss

Awakening 7 Valentine Day Everyday

here You can also download and embed the show:
http://www.youtube.com/watch?v=miPQLmKtRXQ&feature=related

Awakening i  Polonia   Aktywna
Awakening and Polonia Aktywna
Awakening it's a program on radio patapoe.It's talkactive. It means we talk for more than three hours, mainly about politics,squatting,activism,ecology,tolerance,human and animal rights,punk,spirituality,freedom,love,cultural life in Amsterdam.First we start with the agenda for the squatting scene in Amsterdam( not only),then we have some main subject,sometimes guests.The last ha we do as polish part in this language.The music what we are playing that mainly punk,but this is just as background(package) and in the breaks when we are preparing our self,equipment,material,etc.Patapoe is a pirate, underground,squatters radio. We are playing our program every Tuesday from 4pm till ~ 7.30pm. In Amsterdam You can listen us in the ether 88.3 FM and everywhere else on http://radiopatapoe.nl
If You would like to listen some from our old programs and read description for them go to:
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/search/label/Awakening%20program
if You would like listen,download or embed some of our old issues go to:
http://www.archive.org/search.php?query=Awakening7
to download the last show mainly about ecology and solutions for climate change You can go
http://www.archive.org/details/EcoAwakening7
Invitation to our program Awakening in radio patapoe 88.3fm
To all positive organizations &
To whom it may concern,
If you would like to come to on our show called awakening to talk about, ecology, squatting, local politics, food, animal rights you are more than welcome.
Ps: There are also possibilities to make interviews through phone or skype
Pass this information further. Let the media to be free.

some of our older shows

Awakening 7 Occupy Amsterdam Analysis

http://www.archive.org/details/Awakening7OccupyAnalysis

Awakening 7 reading the DIY ,Tantra,Affinity,Raw Food and the Riots

http://www.archive.org/details/Awakening7ReadingTheDiytantraaffinityrawFoodAndTheRiots

http://www.archive.org/details/AwakeningAboutTheRawFood

Awakening MP3,agenda,mobilization for squatting days in 1 year of squatting ban.
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2011/09/awakening-mp3agendamobilization-for.html
Awakening MP3,agenda,True Nature,Parmaculture
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2011/09/awakening-mp3agendatrue.html
Yes Men In Valreep
http://ourmediaindymedia.blogspot.com/2011/09/awakening-7-about-yes-men-in-valreep.html
radio awakening every tue from 15.30~19.00 in radio patapoe 88.3 fm (links below)

Tuesday, July 17, 2012

Spanish Miners Battle Police Over Austerity

Greenpeace UK legt 53 Shell-tankstations plat

tekst from:
http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/01-juli/16/nws.php
Greenpeace UK legt 53 Shell-tankstations plat
 

EDINBURGH/LONDEN, MA 16 JULI 2012 - Uit protest tegen de geplande proefboringen van Shell ten noorden van Alaska, hebben milieuactivisten van Greenpeace in Groot-Brittannië actie gevoerd bij 53 tankstations van de oliemultinational.


In een persbericht laat Greenpeace UK weten dat het vandaag alle 105 Shellstations in Londen en 14 in Edinburgh stil wil leggen. Rond het middaguur waren dat er concreet 50 in Londen en 3 in Edinburgh. Er is sprake van negen arrestaties, vier in Londen en vijf in Edinburgh. Uit voorzorg heeft de politie van Edinburgh inmiddels bij alle 14 tankstations politiewagens geposteerd.

Actievoerders hebben zich verschanst op de daken van Shellstations op Queenstown Road nabij Battersea Park in Londen en Dalry Road in Edinburgh. De actie op Queenstown Road begon maandagochtend rond 6.45 uur. Met behulp van de aanwezige verbodsborden werd de oprit naar het station afgesloten. Het Shell-logo werd bekleed met het spandoek 'Save the Arctic', waarna er een levensgrote ijsbeer op het dak werd geplaatst.

De milieuactivisten sloten met behulp van een noodstop-knop de benzinetoevoer naar de pompen af, waarna er een zekering werd verwijderd waardoor de noodstop-knop onbruikbaar werd en de benzinetoevoer geblokkeerd bleef. Een van de door Greenpeace in bezit genomen zekeringen werd in de loop van de dag bezorgd bij het hoofdkantoor van Shell in Londen met de mededeling dat de milieuorganisatie geen bedrijfseigendommen vernielt.



IJsbeer wordt gearresteerd in Edinburgh


Vergelijkbare acties vonden vandaag verder plaats in Denemarken en Duitsland. Ze maken onderdeel uit van een campagne 'Stop Shell, bescherm de Noordpool'. De Brits/Nederlandse oliemultinational wil binnenkort starten met proefboringen op de Noordpool. Volgens Greenpeace heeft "een olielek in dit ongerepte gebied rampzalige gevolgen voor mens en dier."

"De boorplannen zijn niet alleen riskant, maar ook onzinnig", zegt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace NL. "Als we echt werk zouden maken van energiebesparing en schone energie, hebben we de Noordpoololie helemaal niet nodig. Sterker nog: als we gevaarlijke klimaatverandering willen tegengaan, mogen we zeker niet meer dan een derde van de huidige fossiele brandstofvoorraden opstoken."

Afgelopen vrijdag bezette Greenpeace NL het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Zo'n dertig personen blokkeerden in alle vroegte de ingang van het kantoor aan de Carel van Bylandtlaan, waardoor het personeel niet naar binnen kon. Op het dak van het gebouw werd de vlag van Shell gestreken. De blokkade werd rond 08.30 uur opgeheven nadat personeel de stremming had weten te slechten. In totaal werden 13 actievoerders aangehouden.

Shell was aanvankelijk van plan half juli te beginnen met de eerste proefboringen, maar kampt met tegenslag. De oliemultinational heeft voor de boringen in de Beaufort en Chucki zee nog geen toestemming van de Amerikaanse kustwacht. Shell zou samen met de Amerikaanse autoriteiten de bemanning van een containerschip, dat ingezet wordt bij olielekken, voorbereiden op de omstandigheden waarmee het zal worden geconfronteerd.

Er is ook sprake van tijdsdruk, omdat vanaf september al ijsvorming kan plaatsvinden hetgeen de booractiviteiten kan beperken. Daarnaast hebben milieugroeperingen in Anchorage rechtszaken aangespannen om de beslissing van de Amerikaanse federale overheid om Shell goedkeuring te geven, nietig te laten verklaren. Zij zijn vooral bang voor de ecologische gevolgen van een eventueel olielek.

Monday, July 16, 2012

Netherlands: Squatting not dead yet

from: http://en.squat.net/2012/07/16/netherlands-squatting-not-dead-yet/
kraak-elde2

You might think that squatting in the Netherlands has died a death since criminalisation in 2010. But that's simply not true!


All over the country unused buildings are still welcoming new inhabitants and things are still happening:

  • Whilst things have become tougher in Amsterdam with the new mayor who says a law is a law and must be enforced, squatting continues, with two new places successfully cracked this weekend in the east of the city. You can read the neighbourhood letter of one place here. It was squatted by a large group and welcomed by neighbours. Earlier in the day, fifty squatters helped to take another building, which has stood empty for years.

  • Evictions also of course can still happen with new squats, such as in Ede and Utrecht.
  • An old farmhouse was squatted recently in Eelderwoude, a small village near to Groningen, up north.

  • And there are plenty of other things going on without necessarily putting it on the internet – for example in Rotterdam – people are still squatting in Crooswijk, where the whole development plan has frozen and the demolition permits have expired for streets which are mainly squatted or anti-squat (with a few remaining renters).

  • Also Valreep, a social centre in Amsterdam was squatted almost a year ago (after the squatban) and has quickly become a busy, well-used place with a lovely garden project.

  • Plus, long-standing social centres continue to exist such as Huize Spoorloos in Emmen and Joe's Garage in Amsterdam.

Tuin en huis bezet.

Buurtbrief:
Beste buren,

Vandaag hebben wij, een groep jonge mensen, de woongroep Pieter Vlamingstraat na jaren lange leegstand en verkrotting weer in gebruik genomen.
We hebben dit niet alleen gedaan omdat we het oneens zijn met het huidige Amsterdamse woonbeleid maar ook omdat we simpelweg een huis nodig hebben om in te wonen. Daarvoor zijn we bereid onze handen uit de mouwen te steken in deze verwaarloosde woning.

Het politieke klimaat en de steeds meer op commercieel gewin gebaseerde woningmarkt hebben de afgelopen jaren de weg vrij gemaakt voor misbruik en afbraak van de sociale huisvesting. Naar onze mening zorgt dit voor de verstoring en het verdwijnen van de sociale cohesie in buurten en dus ook van het woongenot van de bewoners.
De nieuwe 'Leegstandswet' die in 2010 van kracht ging zou leegstand in de stad moeten tegen gaan en daarmee meer woningen moeten garanderen waardoor kraken steeds minder nodig zou zijn. Helaas is niets minder waar, de wachtrijen voor een sociale huurwoning zijn langer dan ooit. Ondertussen worden kraakpanden met harde hand ontruimd om vervolgens weer jarenlange
leegstand tegemoet te zien en als speelbal te verworden voor vastgoed maffia en malafide anti-kraak bureau's. Dit gaat regelrecht in tegen ons idee dat iedereen recht zou moeten hebben op een betaalbare huurwoning in deze stad.

Het pand dat we daarom vandaag hebben gekraakt is eigendom van Woonstichting De Key en is onderdeel van een lange termijn sloop/nieuwbouw-plan voor het hele blok: pieter de vlamingstraat 86-98, pontanusstraat, 14-21, von zessenstraat 411-423. Het plan van De Key is om hier uiteindelijk 58 koopappartementen te gaan realiseren maar de zogenaamde financiële crisis zorgt er voor dat leegstand nog steeds het enige vooruitzicht is. Naast de crisi misbruikt De Key de laatst zittende middenstanders als excuus om niet te kunnen beginnen met renovatie. Echter, zolang deze kleine ondernemers geen fatsoenlijk alternatief wordt geboden zitten zij in een spagaat. De verkrotting van de omliggende panden doet de zaken in de tussentijd geen goed.

Om deze redenen nemen wij vandaag heft in eigen hand en gaan de leegstand weer bewoonbaar maken. Suggesties, opmerkingen en vragen zijn meer dan welkom dus schroom niet om aan te kloppen voor een kopje thee of ons te schrijven.

Hartelijke groeten,
De woongroep Pieter Vlamingstraat

Bizar geval van fake bericht op Indymedia UK

Onlangs zijn in Amsterdam een tweetal panden gekraakt. Iemand heeft hierover een aardige artikeltje gepost op Indymedia UK, met mooie foto's. Maar in de comments probeert iemand namens de ACU een complete flauwekul verhaal over op hand zijnde ontruiming te verspreiden. Opgelet dus!


De text in de comment maakt gewar van een "bericht van afwijzing", en pretendeert dat de nieuwe gekraakte woningen "verloren zijn". Dat laatste is in ieder geval absoluut onwaar, en het eerste ("bericht van afwijzing") heb ik zelf nog nooit van gehoord... Het meeste bizar aan dat verhaal is dat poster van het comment op indy UK ondertekent als "Bart van Meeston - ACU politiek". Daar is dus emand die de engelse indy lezrs wil desinformeren, de amsterdamse krakers destabiliseren, en ook nog de ACU een hak wil zetten... Nou nou. Geen idee uit welke hoek dit komt maar het lijkt me goed om dit soort ongein snel te neutraliseren door gewoon te blijven publiceren en onjuste dingen snel te weerleggen.

Hieronder voor de volledigheid de tekst van de comment op Indy UK:

Update - coffee shop lost to court order

16.07.2012 15:14
The squat at the coffee shop was today lost after the owner obtained a "Bericht van Afwijzing" a new legal order which requires all "Krackers" (occupants) to leave until a decision is made. Unfortunately these orders are now being used more often as the owners know that they require us to be out of the property for at least three months while the paperwork goes through the court system, often once a judgement is made people have given up on the take. We feel this is discriminatory and have launched a legal challenge to the law however that will not be heard for about nine months.

The government is also passing new legislation which will require a "persoon van juridische autoriteit" in effect a person who will be legally responsible for a squat and can be sued later on if costs are awarded by a court to the owner if there is any damage to a building while it is squatted. As would be expected nobody will wish to be this 'persoon van juridische autoriteit' so the police can then remove everybody because of that.

ACU Politiek Cultureel Centrum
Voorstraat 71 Utrecht,
Netherlands 3512 AK
011-31-30-231-4590 acu.nl
Bart van Meeston - ACU Politiek
- Homepage: acu.nl

Bull has forgiven matador

This incredible photo marks the end of Matador Torero Alvaro Munera's career. Hecollapsed in remorse mid-fight when he realized he was having to prompt this otherwise gentle beast to fight. He went on to become an avid opponent of bullfights. (The look on this bull's face says it all for me. Even grievously wounded by picadors, he did not attack this man.)

Torrero Munera is quoted as saying of this moment: "And suddenly, I looked at the bull. He had this innocence that all animals have in their eyes, and he looked at me with this pleading. It was like a cry for justice, deep down inside of me. I describe it as being like a prayer - because if one confesses, it is hoped, that one is forgiven. I felt like the worst shit on earth."
"Cows are amongst the gentlest of breathing creatures; none show more passionate tenderness to their young when deprived of them; and, in short, I am not ashamed to profess a deep love for these quiet creatures." - Thomas de Quincey
By: Carolyn Mabry

There is an interview with this torero here where he discusses going on to become a vegetarian and to fight to stop bullfighting

[Doorbraak Info] Fort Europa in de film

"Ons succes zal uiteindelijk liggen in onze capaciteit om onze gemeenschap te
laten groeien" (crisis-discussie deel 14)

Enige tijd terug publiceerde Doorbraak de respons van Mathijs van de Sande op
Jan Mulders bespreking van het boek "Crack Capitalism" van John Holloway.
Zowel Holloways boek als Mulders bespreking en Van de Sandes respons daarop
zijn uitermate interessante bijdragen aan de crisis-discussie en de algemene
discussie rondom revolutionaire strategie binnen het anti-autoritaire
radicaal-linkse milieu. Hoe verhoudt Van de Sandes kritiek zich ten opzichte
van het optimisme van Holloway en Mulder, en welke conclusies moeten we
trekken uit deze analyses? Wat zijn de consequenties voor het oude vraagstuk
"Wat te doen"? Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10800


---------------------------
Wat schrijft rechts?

In de publicaties van Hitler-wannabees, rechts-populistisch gespuis en
christenzeloten komt hun ware aard naar boven. Haat tegen Joden, niet-westerse
migranten en afvalligen voert de boventoon. Daarbij geven de publicaties een
aardig kijkje in het verknipte leven van deze snuiters: krankjorume ideeën
zijn aan de orde van de dag. Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10485


------------------------------
Stiekem begluurd door de baas

Cameratoezicht, afluisteren van telefoongesprekken, e-mailmonitoring,
recherchebureaus, casemanagers, en fishing expeditions. Dat soort middelen
zetten de bazen in om hun personeel op de werkvloer in de gaten te houden, zo
blijkt uit recent onderzoek van De Groene Amsterdammer. Diverse journalisten
hebben vier maanden lang onderzocht hoe het is gesteld met de privacy van
arbeiders. Bar slecht, zo blijkt. Schending van hun privacy is meer regel dan
uitzondering. Tweederde van de bazen bespiedt namelijk hun personeel. Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10481


-----------------------------
Leers wil gevluchte kinderen "veilig" deporteren naar oorlogsgebieden

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel heeft weer eens een doelgroep
gevonden die hij nog intensiever wenst weg te pesten. Ditmaal zet de CDA-er
"alleenstaande minderjarige vreemdelingen" (amv's) het mes op de keel.
VluchtelingenWerk en Defence for Children leveren geen principiële kritiek op
de deportatie van kinderen en jongeren zonder ouders, maar verlangen
"veiligheid bij terugkeer". Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10779


------------------------------
Deelnemers aan slavernijherdenking boos over Ruttes afbraakbeleid

Een helpdesk-tent tegen Zwarte Piet, een protestmars tegen het wegbezuinigen
van het slavernij-instituut NINSEE en een huichelachtige minister-president
die activiteiten ophemelt waar hij onlangs financieel het mes in heeft gezet.
Ziedaar een greep uit het programma van de nationale herdenking van de
afschaffing van de slavernij, die eergisteren in Amsterdam plaatsvond. Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10713


---------------------------
Een korte geschiedenis van dwangarbeid en het verzet ertegen

Doorbraak is actief tegen dwangarbeid, een fenomeen dat sterk in opkomst is in
de westerse "liberale democratieën". Dat onbetaald werken "voor je uitkering"
lijkt een nieuwe stap in het opvoeren van de druk op werklozen. Maar dat
gebeurde eerder ook al. Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10450


-------------------------
Islamisme en revolutie in "de Arabische Lente"

Kort nadat in de Tunesische opstand dictator Ben Ali was verdreven, dook er
een argument op rond wat al snel bekend werd als "de Arabische Lente". Het
argument kwam op het volgende neer. Ja, landen in Noord-Afrika en het
Midden-Oosten werden door dictators bestuurd. Maar de uitkomst van de
opstanden kon niet anders zijn dan een nieuw autoritair bestuur. De reden was
dat het vooral de politieke islam was die zich naar voren zou schuiven, de
opstanden zou kapen en nieuwe regimes zou vormen die niet veel beter, net zo
erg of mogelijk nog erger waren dan de bestaande dictaturen. Van soms
religieus-conservatieve, soms seculiere dictaturen zouden de landen omgevormd
worden in fundamentalistische regimes. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10437


-------------------------
Fort Europa in de film

De komst van vluchtelingen naar Europa is de afgelopen decennia steeds vaker
een onderwerp in de politiek en de media, op de werkvloer en aan de
borreltafel, en tegenwoordig ook in de cinema. Een groeiend aantal
mainstreamfilms gaat over vragen als: hoe komen vluchtelingen hier? Wat moeten
ze doorstaan? Welke hobbels hebben ze te nemen? En wie helpt hen daarbij? Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10414


-------------------------
Dortmund bolwerk van autonome nationalisten

Dit voorjaar ontstond er onder linkse groeperingen in en rond de Duitse stad
Dortmund veel onrust toen neo-nazi's aankondigden om op 1 mei een mars in de
stad te gaan organiseren. Het is op zich niets nieuws dat extreem-rechts op de
dag van de arbeid probeert om haar anti-democratische propaganda te
verspreiden. Vooral de extreem-rechtse partij NPD organiseert regelmatig 1
mei-manifestaties en -demonstraties, zoals in 2004 in Berlijn-Liechtenberg, in
2005 in Leipzig, in 2007 in Dortmund, in 2008 in Hamburg, in 2009 in
Berlijn-Köpenick, en in 2010 in Berlijn. De redenen waarom de oproep voor dit
jaar in Dortmund zoveel verontwaardiging losmaakte, liggen dieper. Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10404


-----------------------------
Chronisch zieken, allemaal aan het werk!

"Onder één paraplu trekken NFK (Nederlandse Federatie van
Kankerpatiëntenorganisaties), Reumapatiëntenbond en VSN (Vereniging
Spierziekten Nederland) gezamenlijk op om de arbeidsparticipatie van chronisch
zieken te verhogen. Dat cijfer is 37 procent, en dat steekt schril af tegen de
66 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Het gaat om een enorm
arbeidspotentieel, want ons land telt maar liefst 4,5 miljoen chronisch
zieken." Aldus "de maatschappelijke investeerder" Start Foundation, die samen
met het VSB-Fonds het project "Werken aan werk" financiert, bedoeld om
chronisch zieken de arbeidsmarkt op te jagen. In de neo-liberale strafstaat
moet iedereen zo productief mogelijk worden gemaakt. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10673


----
Ka over de tentenkampramp. Bekijk de cartoon:
http://www.doorbraak.eu/documenten/KA0020.jpg


--------------
Doorbraak
Email: doorbraak@doorbraak.eu
Website: www.doorbraak.eu

Sunday, July 15, 2012

Tuin en huis gekraakt

Op zondag 8 juli heeft een groep actievoerders een aantal woningen en het braakliggend terrein gelegen aan de hoek Pontanusstraat en Pieter Vlamingstraat in Amsterdam Oost bezet. De betreffende panden zijn eigendom van de woningbouwcorporatie De Key die dat hele gedeelte van het blok tussen de Pieter Vlamingstraat en de Von Zessenstraat al jaren geleden wilde slopen. De sloopwerkzaamheden zijn gedeeltelijk ook uitgevoerd maar inmiddels al langere tijd gestaakt. Door het economische climaat is het plan van De Key op deze plek koopappartementen te bouwen op dit moment uitgesteld tot een onbekend tijdstip. Het gevolg is een groot braakliggend terrein en een aantal uitgesloopte panden die langzaam maar zeker een ontwikkeling tot ruines doormaken. De Key beweert dat hun plannen worden tegengehouden door de laatste zakelijke uitbater die nog in het blok zit. Deze man procedeerde succesvol tegen De Key om vervangende ruimte voor de vestiging van zijn zaak te krijgen. In plaats van aan dat eis te voltooien, gebruikt de corporatie hem nu als excuus voor hun wanprestatie. In het verleden heeft De Key in de nabije omgeving ook al een middenstander en zijn zaak aan de rand van de afgrond gebracht. Het is duidelijk dat De Key noch een interesse heeft om haar sociale verantwoording op het gebied van volkshuisvesting na te komen, noch een poot wil uitsteken om kleine ondernemers in deze moeilijke tijden datgene te bieden waar ze een contractueel recht op hebben. De actievoerders verklaren daarom, dat zij nu een alternatieve invulling willen geven aan het terrein en de leegstaande huizen, aangezien De Key niet van wil is om haar werkzaamheden voort te zetten. Verder kaarten zij aan dat van de sociale corporatie, die De Key ooit eens was, weinig over is gebleven. Net als elke gewetenloze uitponder van vastgoed en net als elke corrupte zakenbankier draait het voor de corporatie tegenwoordig alleen nog maar om winst en hoe je je schaapjes op het droge krijgt, zonder enkel gedachte aan de rest van de samenleving.

geslaagde kraak ringdijk 8 amsterdam

amsterdam oost is een kraakpand rijker. zie hier onder de buurtbrief met uitleg over het pand.


Beste buurtbewoners,

Vandaag hebben wij Ringdijk 8 gekraakt. Dit hebben we gedaan uit protest tegen de verziekte huizenmarkt in Amsterdam en woningbouwcorporaties die panden zonder enige reden leeg laten staan om te verkrotten. Na vele verhuizingen en lang en tevergeefs zoeken naar een huurhuis tegen een redelijke prijs en met een normaal huurcontract, gooien wij wonen over een andere boeg.
Ringdijk 8 staat al meer dan een jaar leeg en de eigenaar, woningbouw vereniging Eigen Haard, heeft zelf aangegeven er in ieder geval het gehele komende jaar geen plannen mee te hebben.
Niet alleen aan Ringdijk 8, maar ook de nummers 2,4,5,6,7 en een groot industrieel pand dat in het midden van het betreffende blok ligt (1500m2!) zijn in handen van Eigen Haard. Er wordt nauwelijks onderhoud aan deze mooie en monumentale panden gepleegd, wat voor het aanzien van de buurt en het woongenot niet goed is.
Alles wijst er op dat Eigen Haard wacht op de nodige financiële middelen om het achterliggende pand, plus enkele huizen aan de ringdijk te slopen en daar nieuwbouw te neer zetten. Maar Eigen Haard maakt daar geen enkele haast mee, zodoende zou het nog enkele jaren kunnen duren. In de tussentijd is het zonde als huizen leegstaan en verloederen, terwijl er veel mensen op zoek zijn naar een woning. Bij deze doen wij daar wat aan. We zullen het huis weer bewoonbaar maken, Eigen Haard een voorstel doen om een huurcontract met ons op te stellen en hopen goed contact op te bouwen met onze buren. U bent bij deze van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of een praatje.

Met vriendelijke groet,
De nieuwe bewoners van Ringdijk 8

Saturday, July 14, 2012

http://video.squat.net back on line. Hundreds videos on line

http://video.squat.net
After several years, we are online again. Check the open directory for movies. We also offer now some (selected) videos, embedded.

Friday, July 13, 2012

Strike and Lockout at Chung Hong Electronics in Poland

Strike and Lockout at Chung Hong Electronics in Poland

05_chunghong.resized2In the past few months, a struggle of dozens of workers has taken place at the Chinese Chung Hong Electronics factory, a supplier of LG in a Polish Special Economic Zone in Kobierzyce near Wroclaw. Workers entered the collective labor dispute with a series of demands: a wage increase, the restoration of the social fund, the reduction of the annual overtime limit, the restoration of free transport for workers etc.

As no agreement was reached between the employer and employees, workers carried out a strike referendum, and the strike was supported by a majority of workers. The employer refused all demands, and industrial action was organized according to the Polish labor law – despite of its weaknesses like a long procedure that in reality stifles workers' unrest.

On June 28 one worker, a member of the Inicjatywa Pracownicza (Workers' Initiative) labor union, was dismissed. Immediately, forty workers went on strike that lasted two weeks. On July 10 the company hit back and sacked 24 striking workers for disciplinary reasons.

That is a lockout by the Chinese employer who violates the freedom of association stipulated in the Polish labor and union law.

Currently, Chung Hong Electronics is looking for new workers through temporary job agencies.

The sacked workers staged protests in front of the Chung Hong factory as well as in front of LG Electronics, both located in the same SEZ (see photos). However, LG used the media to announce that the workers' protest "spreads chaos, creates a negative investment climate and blocks the economic development of Poland, and leads to a deterioration of diplomatic relations with the biggest investor countries in Poland; the result of it will be an increased unemployment in Poland."

LG Electronics and Chung Hong are situated in a Special Economic Zone, which grants them tax reductions and other form of state support. This company benefits from public subsidies while openly violating workers' rights.

Among the dismissed are long-term and highly qualified employees who had worked at Chung Hong for five years. They only earned the Polish minimum wage, but now they are deprived of any source of income. Among them are single mothers.

The workers will assert their rights in the labor courts, but their case will probably last for more than one year. How will they survive until then? If you are sacked on disciplinary grounds in Poland you cannot get unemployment benefit. What is more, the workers will find it hard to find a new job if their work record includes "fired for illegal strike action."

In Poland, the globalization of the economy could mean that the influx of Chinese commodities is followed by the import of Chinese labor standards. The right to strike was a result of intense workers' struggles in Poland in the 1980s, and it was finally introduced in 1990. Until today it has became a fiction. The right to strike is constantly being violated, and Hong Chung is just one example. Big business is attacking those who have often paid a high price for defending the freedom of association and the right to strike.

The workers of Chung Hong, their labor union Inicjatywa Pracownicza and all supporters demand the reinstatement of the sacked workers, full compensation and the fulfillment of all workers' demands.

We will not give up!

Solidarity Strike Fund

A Solidarity Strike Fund was created to support the striking Chung Hong workers. The collected money will be used for the financial support of those workers who are in the most difficult situation and for covering the strike costs.

Please, transfer money to:

Account holder:

OZZ Inicjatywa Pracownicza

Address: ul. Kościelna 4, 60-538 Poznań, Poland

Bank: Volkswagen Bank direct

Address: Rondo ONZ 1, 00-124 Warsaw, Poland

Account number: 88 2130 0004 2001 0577 6570 0001 

IBAN: VOWAPLP1

SWIFT: PL88 2130 0004 2001 0577 6570 0001 

Reference: "Chung Hong Solidarity Strike Fund"

 

See more:

Strike in Chung Hong! IP activist fired

"We must act together, we have to show solidarity" – Voices of Chung Hong Electronics workers

We will not work for a bowl of rice! - Report of Chung Hong workers

Workers' Initiative in a Polish factory of the Chinese Chung Hong

12_chunghong.resized

Greenpeace neemt Shell over

from http://www.greenpeace.nl

Shell mag dan het grootste bedrijf ter wereld zijn, qua milieubeleid maakt het er een potje van. Daarom heeft Greenpeace besloten het roer over te nemen. Greenpeace-directeur Sylvia Borren heeft zojuist haar intrek genomen in de directiekamer van Shell. Meer dan zeventig actievoerders blokkeren de toegang tot het hoofdkantoor in Den Haag.

Update 19.00: De actievoerders, waaronder ook Greenpeace-directeur Sylvia Borren, zijn weer vrijgelaten. Sylvia bij haar vrijlating: "Ik daag de topmannen van Shell uit om publiekelijk met mij in debat te gaan." De hele uitnodiging van Sylvia aan het adres van Shell is hier te lezen. 

Update 12.11: Onze klimmers en de nieuwe CEO van Shell, Sylvia Borren, zijn inmiddels gearresteerd.


Update 11:00: De politie grijpt in, al meer dan een uur proberen zij onze klimmers en banners naar beneden te halen. Ondertussen houd Sylvia Borren stand in de directiekamer als nieuwe directeur van Shell. 

Update 08.15: Medewerkers van Shell zijn door de blokkade van Greenpeace heen gebroken. Daarop heeft Greenpeace de blokkade opgeheven en kunnen de mensen weer aan het werk. Zij worden nu aangestuurd door Greenpeace-directeur Sylvia Borren, die nog steeds leiding geeft vanuit de directiekamer van Shell.

Update 08.00: Het eerste besluit van nieuwe Shell directeur Sylvia Borren is simpel en doeltreffend: geen olieboringen in het kwetsbare natuurgebied rond de Noordpool.

 

De oliemaatschappij wil later deze maand zijn slag slaan in dit prachtige natuurgebied. Borren stippelt een nieuwe en schone koers uit voor Shell. 'Shell presenteert zich als een milieubewuste oliemaatschappij', zegt ze. 'Maar in werkelijkheid investeert het bedrijf in riskante projecten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen. De geplande olieboringen kunnen desastreus uitpakken voor het kwetsbare Noordpoolgebied. Ik besluit daarom als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht.'

Boren naar olie in het Noordpoolgebied is zo gevaarlijk als het klinkt. Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek groot is. Als er eenmaal een lek is, is het vrijwel onmogelijk om het te dichten. Zelfs de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen.

Doe mee
Greenpeace gaat Shell helpen van zijn olieverslaving af te komen. Onder leiding van Borren gaat Shell zich inzetten voor de bescherming van het Noordpoolgebied en investeren in schone energie. Hoe meer steun de nieuwe directie daarbij krijgt, hoe beter. Wereldwijd hebben al honderdduizenden mensen zich uitgesproken voor bescherming van de Noordpool, onder wie beroemdheden als Paul McCartney, Jude Law en Penelope Cruz. Via www.stopshell.nl kun ook jij je stem laten horen.Stop Shell, bescherm de Noordpool

Organize! Unite! Poster

Share, print and spread around. Together we are stronger

Thursday, July 12, 2012

Nederlandse duikers bevrijden honderden bedreigde blauwvintonijnen in Middellandse Zee

Een duikteam van de in Nederland gevestigde internationale zeebeschermings-organisatie The Black Fish heeft tijdens het weekend succesvol honderden bedreigde blauwvintonijnen bevrijd uit kooien van een visboerderij nabij het eiland Ugljan, Kroatië. Met de actie is het startschot gegeven voor een nieuwe campagne om de lucratieve handel in de blauwvintonijn onder de publieke aandacht te brengen en illegale visserij van de bedreigde vissoort in de Middellandse Zee tegen te gaan.


Daarnaast roept The Black Fish de leden van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) op om de regels voor blauwvintonijnvisserij te herzien. Twee jaar geleden heeft de ICCAT, die toezicht houdt op de blauwvintonijnvissers, besloten dat vissen alleen gevangen mogen worden als ze minimaal 30 kg wegen om er zo voor te zorgen dat de dieren zich tenminste één keer kunnen voortplanten, voordat ze gevangen worden. Maar ICCAT besloot tegelijkertijd dat vissers in de Adriatische Zee, met name uit Kroatië, toch op de kleinere vissen mogen blijven jagen.

Dat besluit heeft nu tot gevolg dat de bedreigde vis steeds verder in de problemen komt, volgens Wietse van der Werf, oprichter en woordvoerder van The Black Fish: "Deze vrijstelling is een vorm van gelegaliseerde stroperij. Door maar door te gaan met het vissen op deze jonge dieren, kan deze toch al bedreigde soort zich onmogelijk voortplanten. Wij roepen de delegatie- leden van ICCAT dan ook op om deze speciale regeling op te schorten en de handel in de bedreigde vis tegen te gaan. We moeten er gezamenlijk naar toe werken dat één van de grootste en snelste vissen in onze oceanen een kans hebben om te overleven."

The Black Fish heeft de afgelopen weken in Kroatië onderzoek gedaan naar de controversiële tonijn-industrie in het land. Drie dagen geleden waren bemanningsleden van de organisatie getuige van de slachting van een aantal vissen en zij besloten toen tot actie over te gaan. Leden van het duikteam slipten langs de beveiliging bij de visboerderij en zijn het water ingegaan om de netten van de zeekooien open te snijden en de vissen te bevrijden.

Meer informatie op: http://www.theblackfish.org

[Doorbraak Info] Kijken bij de rijken

Ter Apel: moedige vluchtelingen, inspirerende solidariteit en keiharde
staatsrepressie

Mei 2012 was de maand van in tenten bivakkerende en demonstrerende
vluchtelingen. Twee weken lang was het veld voor het aanmeldcentrum in Ter
Apel het podium waar de onmenselijke gevolgen van het migratiebeleid, met zijn
afwijzings- en uitsluitingsregels, in het volle daglicht kwamen te staan.
Tegelijk was het terrein ook het strijdtoneel waar de bikkelharde
staatsrepressie tegen vluchtelingen in botsing kwam met tegenstanders van dat
beleid. De gewelddadige ontruiming op 23 mei door de ME maakte een voorlopig
einde aan deze confrontatie. Maar de strijd gaat door tegen de
uithongeringspolitiek van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel. Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10465


-------------------------------------
Joke Kaviaar: De vuist van Leers (en zijn opvolgers)

Telkens weer zie ik die foto van Leers met de gebalde vuist wanneer er een
artikel over hem op internet verschijnt. Vastberaden om zijn doel te bereiken,
zo ziet hij eruit. Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10660


--------------------------------------
Utrechtse studenten leren migratie te beheersen

"De afgelopen decennia worden steeds meer westerse landen geconfronteerd met
migranten die afkomstig zijn uit een grote diversiteit van landen en onderling
grote verschillen vertonen in de mate van integratie in sociaal, economisch,
cultureel en politiek opzicht." Aldus de handleiding van het vak "Migranten en
integratie" dat ik volgde aan de universiteit van Utrecht. Dat zet meteen de
toon voor dit studie-onderdeel: migranten worden afgeschilderd als "een
confrontatie". "Een probleem" waar wetenschappers graag hun hoofd over breken,
en waar beleidsmakers een oplossing voor willen vinden. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10400


------------------------------------
Wapengigant EADS bouwt mee aan Fort Europa

European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) is een van de grootste
Europese wapengiganten. Het miljardenbedrijf maakt wapentuig en gaat over
lijken, maar probeert tegelijk zijn imago op te poetsen door zich voor te doen
als humanitaire weldoener die vluchtelingen bijstaat. De Campagne tegen
Wapenhandel prikt die propaganda door en klaagt EADS publiekelijk aan. Lees
verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10639


--------------------------------------
Van verzorgingsstaat naar neo-liberale strafstaat

Onlangs is de brochure "Europa en sociaal beleid. Van verzorgingsstaat naar
neoliberale strafstaat" verschenen, een gezamenlijke uitgave van het Comité
Ander Europa en het Comité Euromarsen tegen werkloosheid, armoede en sociale
uitsluiting. De brochure is het zevende deel in de serie "Europa in de
praktijk". Een introductie door de auteur ervan, Doorbraak-lid en
Bijstandsbond-medewerker Piet van der Lende. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10627


-----------------------------------
Zonder papieren: Geen nieuws is slecht nieuws

Hij was ongetwijfeld een van de laatste overgebleven "witte illegalen", een
term die zo'n 15 jaar geleden op de voorpagina's van de kranten was te vinden,
maar later in onbruik raakte. Hij behoorde tot de laatste generatie
Marokkaanse arbeidsmigranten die voor de invoering van de uitsluitingsregels
nog wit konden werken, ook al hadden ze geen verblijfsrecht. Hij werkte zich
in die tijd kapot, altijd bang om te worden opgepakt. Hij probeerde zo zuinig
mogelijk te leven. Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10397


------------------------------
Zonder papieren: Kijken bij de rijken, door de ogen van een huishoudelijk werker

"Een van de mensen voor wie ik werk, zei eens tegen me: 'Mauro mag niet worden
uitgezet, hij heeft zelfs een zachte g. Maar al die illegalen moeten het land
uit. Vol is vol, ze komen alleen maar hier om te profiteren.' Ik zweeg en
dacht: er staat er eentje tegenover je, die elke week je huis schoonmaakt en
op je kinderen past, maar je weet het niet", zo vertelt Seyonara, een
huishoudelijk werker zonder verblijfsrecht. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10553


--------------------------------
Protest tegen gluren bij de huurder

Het rammelt aan alle kanten met het huurbeleid. Daardoor dreigt betaalbaar
wonen voor de lage en middeninkomens een schaars goed te worden. Het tekort
aan sociale huurwoningen neemt toe, de huurprijzen rijzen de pan uit, op de
huurtoeslag wordt bezuinigd, en de privacy van huurders wordt geschonden.
Huurdersorganisaties zijn pisnijdig. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10596


------------------------------------
Overheid maakt vluchtelingen steeds sneller dakloos

In het voortgaande uitsluiten en rechteloos maken van vluchtelingen is onlangs
weer een nieuwe stap gezet. Volgens een beslissing van de Raad van State op 2
mei kunnen vluchtelingen al tijdens de behandeling van hun beroep in de eerste
asielprocedure op straat worden gezet, ook al heeft de rechter bepaald dat ze
"rechtmatig" in Nederland mogen zijn. Lees verder:
http://www.doorbraak.eu/?p=10580


---------------------------------------
Slavernij-instituut moet sluiten door afbraakbeleid van regering

Het slavernij-instituut NINSEE, de organisator van de jaarlijkse
slavernijherdenking op 1 juli, ziet zich gedwongen om per 1 augustus 2012 de
deuren te sluiten als gevolg van bezuinigingen door het kabinet Bruin I.
Gelukkig heeft het centrum aangekondigd dat de jaarlijkse herdenking en het
Keti koti-festival de komende jaren zullen doorgaan. Terwijl het NINSEE onder
verantwoordelijkheid van Mark Rutte de nek is omgedraaid, komt de premier
cynisch genoeg nog wel een praatje houden tijdens de aanstaande herdenking.
Lees verder: http://www.doorbraak.eu/?p=10561


--------------
Doorbraak
Email: doorbraak@doorbraak.eu
Website: www.doorbraak.eu


Bankers behind bars - sign petition

Dear friends,



Big banks have been rigging the interest rates on our mortgages and student loans! They've finally gone too far. The EU finance regulator is bringing new laws to put bankers behind bars for these crimes but needs popular support to face down the banking lobby and bring global change -- let's get 1 million people to stand with him in the next 3 days:

Big banks have been caught in a massive scam to rig global interest rates, ripping off millions of people on their mortgages, student loans and more! We'd go to jail for this, but Barclays bank has only been fined, and just a fraction of their profits! Outrage is mounting -- this is our chance to finally turn the tide of the banks' reign over our democracies.

The EU finance regulator, Michel Barnier is standing up to the powerful bank lobby and championing reform that would put bankers behind bars for fraud like this. If the EU goes first, accountability could quickly spread across the globe. But the banks are lobbying hard against it, and we need a massive surge of people power to drive these reforms through.

If we can get 1 million people to stand with Barnier in the next 3 days, it will give him momentum to face down the banking lobby and push governments to bring reform. Click below to sign, and our growing numbers will be represented by adding mock bankers to a jail right in front of the EU Parliament:

http://www.avaaz.org/en/bankers_behind_bars_f/?bwQkDab&v=15945

The full scale of the scandal is still unknown, but what we know is breathtaking: "Several" unnamed major banks were involved, and the rigging of the LIBOR interest rate, the rate on which many of the world's interest rates are based, affected the value of literally hundreds of trillions of dollars in investments. Barclays alone has admitted to committing this fraud "hundreds" of times.

For too long, our governments have been cowed by powerful banks who threatened to move elsewhere if challenged. For too long, banks have manipulated our market economies, tilting the playing field in their favour, and engaging in reckless risk-taking, secure in the knowledge that they could force governments to hand them our taxpayer money when they got into trouble.

The system is rigged, and that's a crime. It's time to put the criminals behind bars for it. It starts in Europe -- let's make it happen:

http://www.avaaz.org/en/bankers_behind_bars_f/?bwQkDab&v=15945

There may never have been a time in modern history when the big banks didn't have excessive and extraordinary power that they regularly abused. But democracy is on the march -- we've seen this march overcome tyrants across the world, and together, we'll help end the reign of the banks as well.

With hope,

Ricken, Iain, Alex, Antonia, Giulia, Luis, and the entire Avaaz team

P.S. -- Avaaz has launched Community Petitions, an exciting new platform where it's quick and easy to create a campaign on any issue you care strongly about. Start your own by clicking here: http://www.avaaz.org/en/petition/start_a_petition

More information:

FSA's Turner Says Banks Culture One of 'Cynical Entitlement' (Bloomberg)
http://www.bloomberg.com/news/2012-07-03/fsa-s-turner-says-banks-have-culture-of-cynical-entitlement-1-.html

Barclays Libor scandal: how can we change banking culture? (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/02/barclays-libor-scandal-change-banking-culture

Barclays just the tip of the iceberg as banking braced for more scandals (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/08/banking-scandals-barclays?intcmp=239

The rotten heart of finance: A scandal over key interest rates is about to go global (Economist)
http://www.economist.com/node/21558281

Banking Reforms after the Libor scandal (Financial Times)
http://blogs.ft.com/martin-wolf-exchange/2012/07/02/banking-reforms-after-the-libor-scandal/#axzz1zY8LnZHS

EU's Barnier pushes for criminal sanctions for Libor abuse (Reuters)
http://in.reuters.com/article/2012/07/09/idINL6E8I91PR20120709

Barnier Seeks to Widen EU Rules to Bar Libor Manipulation (Business Week)
http://www.businessweek.com/news/2012-07-08/barnier-seeks-to-widen-eu-market-abuse-rules-to-include-libor