Saturday, October 29, 2011

Squat Positivenest is Claiming Victory For Social Housing


And below just begining of our story noticed in different media
from the squatting action:
http://indymedia.nl/nl/2008/03/51018.shtml
http://www.ravagedigitaal.org/2008nieuws/maart/19/nws.php
in at5 ( pity they removed the movie but we're still looking for the copy )
http://www.at5.nl/artikelen/7087/bejaardenwoningen-gekraakt-in-zuid
from the first open day ( week after squatting )
http://indymedia.nl/nl/2008/04/51602.shtml
in de Pijpkrant
http://www.wijkcentrumceintuur.nl/fileadmin/pijpkrant/2008/pijpkrant_april_08_screen.pdf
and at the page 15 in Witboek Kraken
http://www.witboekkraken.nl/witboek.pdf

Reclaim de Buurt! Demo Today at 14.00

De stedelijke vernieuwing staat al jaren in het teken van het afbreken van de sociale woningvoorraad en het uitplaatsen van huurders. In Amsterdam Oost wordt vanuit diverse plekken en groepen gestreden tegen die afbraakpolitiek maar nu zet Van der Laan zijn knokploegen in om de tegenstand uit te schakelen. Daarom is er op 30 oktober Reclaim de Buurt!

Poster met dank aan Henk Langeveld, RIP
Poster met dank aan Henk Langeveld, RIP

Met de komende ontruimingsronde sneuvelen een paar belangrijke plekken, zoals Linnaeusstraat, Swammerdamstraat, Vrolikstraat en 't Blijvertje. Waar bij 't Blijvertje de strijd wel is gestreden, geldt voor andere panden dat wordt ontruimd voor speculatie en leegstand. In de Swammerdamstraat, Vrolikstraat en de Linnaeusstraat worden eigenaren bijvoorbeeld beloond voor jarenlange speculatieve leegstand en de illegale onttrekking van woningen aan de sociale voorraad. De overheid lijkt het niet langer als taak te zien om huurders te beschermen en woningzoekenden een plek te geven. Keer op keer mogen eigenaren regels overtreden zonder dat wordt ingegrepen, terwijl degenen die zich daartegen teweer stellen worden aangepakt.

Verzet gaat niet alleen om een dak boven je hoofd en inspraak maar ook om een leuke en diverse buurt. Daarom organiseren we een kleurrijke demonstratie door de buurt waarbij buurtbewoners hun ervaringen delen over de stadsvernieuwing en de buurtverandering. Er zijn bandjes, samba en een mobiele tentoonstelling.

Doe mee!

Kom op 30 oktober naar onze manifestatie Reclaim de Buurt om 14.00. Start @ 't Blijvertje, Derde Oosterparkstraat 64, Amsterdam

- E-Mail: oosterparkbuurt@gmail.com Website: http://www.valreep.org

Strafrechtelijke ontruiming kraakpanden in strijd met mensenrechten

Utrecht -28 oktober 2011- De Nederlandse Staat verliest wederom van krakers. De Hoge Raad bevestigt dat een ontruiming van een woning zonder voorafgaand proces niet is toegestaan. Het belang van het strafrechtelijk kraakverbod is hierdoor twijfelachtig.

Uitspraak Hoge Raad

Op 1 oktober 2010 is het kraakverbod ingevoerd. Het Hof Den Haag oordeelde vijf weken later dat de ontruimingsbevoegdheid in strijd is met mensenrechten. De Nederlandse Staat is hier tegen in cassatie gegaan en vandaag door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld. De Hoge Raad viel over het ontbreken van rechtszekerheid bij ontruimingsbevoegdheid. De politie kon zonder controle ontruimen, hierdoor konden ook huurders en zelfs huiseigenaren zonder vooronderzoek of aankondiging worden ontruimd. De Hoge Raad bevestigde dat ontruiming een van de grootste inbreuken is op het huisrecht en dat dit heel nauwkeurig en duidelijk geregeld moet worden.

Kraken in Nederland

Na de uitspraak van het Hof in november stelde het Openbaar Ministerie beleidsregels op, waardoor bewoners vooraf een kort geding aan kunnen spannen. De Hoge Raad bevestigt dat het belang van de krakers moet worden afgewogen tegen het belang van de eigenaar. Wanneer de politie nu strafrechtelijk wil ontruimen, moeten zij in een kort geding de belangen van de eigenaar op kosten van de Staat verdedigen. Dit zet grote vraagtekens bij het nut van een strafrechtelijk kraakverbod. Stichting 138a betoogde al eerder dat het bestuurs- of burgelijk recht afdoende is.

Leegstand

Een woordvoerder van Stichting 138a: "De punten waar krakers voor strijden zijn zeer begrijpelijk. De leegstaande bedrijfsruimte is in vijf jaar verdubbeld naar acht miljoen vierkante meter, terwijl veel sociale huurwoningen worden afgebroken."

Het kraakverbod kwam samen met een wet om leegstand tegen te gaan. Van de 418 gemeenten heeft slechts 1 een (zeer magere) leegstandsverordening aangenomen. Vanuit de overheid gebeurt zeer weinig tegen leegstand. Met de oplopende woningnood is kraken dan ook niet afgenomen sinds de invoering van het verbod.

info voor krakers
  • Wonen in een kraakpand is door het kraakverbod minder zeker. Maar door het proefproces van stichting 138a kan je niet meer van de een op de andere dag ontruimd worden.
  • De beleidsregels van het OM (PDF) gelden voor ontruiming. Deze vormen een aanvulling op de wet.
  • Voortaan worden ontruimingen schriftelijk aangekondigd waarna er binnen 8 weken wordt ontruimd, maar niet in de eerste week. Als je binnen die eerste week een kort geding start, wordt de uitspraak van de rechter afgewacht.
  • Het kort geding gaat over de vraag of de politie mag ontruimen dus niet over de vervolging of straf.
  • Zodra je een ontruimingsaankondiging hebt ontvangen kun je het best contact met een advocaat of het lokale kraakspreekuur opnemen.
  • Er is geen reden meer om de politie net na een kraak op de hoogte te stellen of binnen te laten om leegstand te constateren. Deze keuze is aan jou.
  • Het kraken van een pand dat korter dan een jaar leeg staat is even strafbaar als een pand dat al jaren leeg staat.
  • Als je een afspraak met de eigenaar hebt gemaakt, zet deze op papier. Je bent dan niet meer strafbaar en je mag ook niet ontruimd worden. Zet ook mondelinge afspraken voor jezelf op papier en zorg dat je hier een kopie van hebt.
  • Zorg dat je altijd een kopie van afspraken hebt om aan de politie te geven.
  • Contactgegevens van je KSU en advocaten zijn te vinden op kraak-forum.

Het beleid van het OM is ingevoerd naar aanleiding van de uitspraak van het Hof Den Haag op 8 november 2010. De Hoge Raad is in zijn uitspraak ingegaan op het beleid en acht dit voldoende. Bij de Hoge Raad heeft de stichting slechts summier de hiaten in het beleid aangegeven. Een mogelijk tweede proefproces over het beleid wordt overwogen.

De Hoge Raad bevestigde dat het belang van de krakers moet worden afgewogen tegen het belang van de eigenaar. Het strafrechtelijk kraakverbod is niet het krachtig juridisch zwaard in strijd tegen de koevoet. Of een kraakverbod dit ooit zal worden is maar zeer de vraag. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt namelijk zeer strenge eisen aan de toepassing van strafrecht en ontruiming. Het doel van de wetgever was een snelle en effectieve ontruimingsmogelijkheid creƫren. Dit is niet gelukt nu dezelfde procedure als in het burgerlijk recht gevolgd moet worden. Stichting 138a roept op om de strafbaarstelling van kraken ter heroverwegen nu deze in de feitelijke ontruimingssituatie niets toevoegt.

Stichting 138a

Dit proces was een initiatief van Stichting 138a, een kennis- en expertisecentrum rondom kraak- en leegstandswetgeving bestaande uit onafhankelijke advocaten en juristen.

geupdate op 2011-10-28 15:38

- E-Mail: info[AT]stichting138a.nl Website: http://www.stichting138a.nl
 

Thursday, October 27, 2011

Squat Positivenest is claiming victory for social housing !

Today we spread over 1000 neighbourhood letters around our place to claim our victory for social homes for old people. By this we like to show important role what squatting is playing in struggle for social houses. That's why we also making good bye event in this saturday from 14.00 till 17.00. Collective after this victory goes for the next one in struggle for affordable houses for all
 Below You can read the letter what we send ( part of English translation below )

Positivenest

Uiterwaardenstraat 285,287,289,291


Amsterdam, einde oktober 2011
Beste Buurtbewoners,

Na ruim drie jaar vertrekken wij, sociaal/cultureel kollektief Positivenest, uit onze benedenwoningen Uitenwaardenstraat 285 t/m 291. Hierbij willen wij de buurt bedanken voor de acceptatie gedurende al die tijd. Toen wij hier gingen wonen was de toenmalige eigenaar, project ontwikkelaar Riedstra bewust bezig het appartementen complex Uitenwaardenstraat-bestemd voor senioren bewoning-te verwaarlozen. Wel servicekosten in rekening brengen maar geen onderhoud of enigerlei service verlenen. Bewust woningen leeg laten staan om te proberen uiteindelijk het gehele complex met enorme winst door te verkopen. Mede dankzij onze aktie, de media aandacht die daar uit voortsproot,  druk vanuit de gevormde bewonerscommissie werd Riedstra gedwongen zijn bezit van de hand te doen en voor een markt conforme prijs te verkopen aan woningbouw vereniging Stadgenoot. Renovatie plannen om de door ons gekraakte appartementen samen te voegen tot luxe appartementen werden uiteindelijk door de Deelraad verworpen. Nadien koos Stadgenoot "eieren voor hun geld" en diende een voor alle betrekkenen acceptabel plan in. Er komen weer na grondige renovatie senioren woningen beschikbaar!!!!!


7 september jongstleden ontving het sociaal/cultureel kollektief Positivenest een ontruimingsbevel waarin wij gesommeerd werden om uiterlijk op 2 November de door ons gekraakte woningen te verlaten. Na mediatie van onze advokaat, druk vanuit de buurt, correspondentie tussen dominee A. Woehle gaf Stadgenoot uiteindelijk toe aan onze eis om volledige inzage te verkrijgen in de verbouwingsplannen. Resultaat daarvan is dat wij na onderling overleg hebben besloten " met stille trom " te vertrekken.
Konkreet betekent dit dat er geen ontruiming door de Mobiele Eenheid zal plaatsvinden, wij symbolisch de sleutels zullen overhandigen. Eerdere ervaringen hebben geleerd dat eigenaren de door hen beloofde renovatie plannen vaak niet meteen uitvoeren; soms worden er anti-kraakwachten gerekruteerd in "afwachting" van Renovatie werkzaamheden. Wij hebben duidelijk gemaakt dat dit onacceptabel is. Ons is van meerdere zijde de verzekering gegeven dat dit in dit geval NIET zal gebeuren!!!!
Binnen enige dagen na ons vrijwillig vertrek wordt er begonnen. Wij roepen de belanghebbenden-buurtbewoners, bewonerscommissie en de bij dit projekt betrokken ambtenaren op Stadgenoot aan zijn belofte te houden!!!!
Het sociaal/cultureel kollektief heeft zich de laatste jaren middels boekenstand-waar buurtbewoners hun overtollige lektuur konden plaatsen die daarna door anderen gratis konden worden meegenomen bekend gemaakt als een groep mensen die hart voor de buurt hadden. Ook boden wij de afgelopen jaren plaats aan meer dan 50 personen, vaak met kinderen die om welke reden dan ook DRINGEND -tijdelijke -woonruimte- nodig hadden, diende de ruimte eveneens als ontmoetings/vergaderplaats, werd er in onze meditatie ruimte yoga les gegeven en werden er 3 babies geboren.


Op zaterdag 29 oktober houden wij van 14.00-17.00 uur open huis. Koffie, thee, frisdrank, koekjes en gebak aanwezig.
Eveneens worden dan symbolisch de sleutels overhandigd en de boekenstand verplaatst.

U BENT VAN HARTE WELKOM !!!!!!


Boeken-weggeefwinkel

Op bijna dagelijkse basis ontvangen wij complimenten over onze boeken-weggeefwinkel. Dit succes is niet alleen aan ons te danken, maar vooral ook aan alle mensen die deelnemen aan de boekenruil door boeken te brengen, mee te nemen en de winkel te verzorgen.

Nu wij zullen vertrekken hopen wij dat de boekenruilwinkel naast de kerk zal voortbestaan, want ook zonder onze aanwezigheid kunnen mensen boeken blijven ruilen.
Het idee van weggeefwinkels is Ć©Ć©n van de meest geslaagde binnen de krakersbeweging. Mensen brengen spullen die zij anders zouden weggooien, opdat anderen ze (gratis) mee kunnen nemen en nieuw leven in kunnen blazen. Dit kan mensen helpen in tijden van bezuinigingen en recessie, en is bovendien goed voor consu-mindering en het klimaat en omgeving.

Door gebrek aan ruimte hebben wij onze boeken-weggeefwinkel buiten de deur geplaatst, wat als leuke gevolg had dat het 24/7 geopend was.

Het is erg simpel om een boeken-weggeefwinkel te beginnen: U hoeft slechts een paar boekenplanken voor uw huis te hangen en die vervolgens te bedekken met plastic op een handige manier (zodat mensen er makkelijk bij kunnen). Hierbij kunt u informatie ophangen over het idee van de boeken-weggeefwinkel en bij wijze van voorbeeld wat van uw eigen boeken neerzetten. U zult binnen enige tijd merken wat een leuke boeken er opeens op de plank staan, en hoe positief dit initiatief ontvangen wordt.

We hopen dat onze weggeef-boekenwinkel en dit artikel u misschien wel inspireren om een eigen boeken-weggeefwinkeltje te beginnen.

Een andere populaire weggeefwinkel (niet alleen boeken!) is 'Joe's Garage' in de pretoriusstraat nr. 43, elke zaterdag geopend van 14:00 tot 18:00

Almost every day we hear nice complements about our give away book store. But it is not just our succes but all other people who were also participating in bringing books and taking care for. Now when we decided to move we hope that book store would stay next to the church and people will still use it.
Idea of give away shop are of the best created within the squatting scene. People instead or throwing away old things bringing them to the give away shops, where other people can take them for free and use them again. This could be one of the small solution so important in the times of social cuts. It's also decrease consumption so is good for environment and climate.
Because we didn't had enough place we decided to make give away shop only for books outside of our home. Thankful that it is maybe first one what is open 24ha/7days.
Making the give away book store is easier than You think. You just put the shells for the books outside of Your home, You make some rain protection from transparent plastic in that way that would be not difficult to open and close it. Then You print information that this is give away book store and people can take books for free but also bring those what they would not need any more. Then as good example You put Yours what You read already. After some time You would be surprise how nice books You will get and how people would love You for this initiative. We hope that this article and our give away book store would inspire You to do the same.
Another popular give away shop is in Joe's Garage at Pretoriousstraat 43 open from 14.00-18.00 every saturday.