Sunday, November 14, 2010

SASH praatje voor Ruimte voor Iedereen demo. - video



http://www.sash.nl
SASH is een geweldloos actiecomité van onderop opgericht om de sociale huisvesting te behouden, te beschermen, te verbeteren en uit te breiden. De achterliggende gedachte is dat een gemeenschappelijk niet winstgericht huisvestingsbeleid het fundament moet zijn van een veilige en goede huisvesting voor iedereen.
Veilige en goede huisvesting betekent: * Financieel bevrijdend, dat wil zeggen dat de huurprijzen geen stress en dwangarbeid veroorzaken. In andere woorden, de omvang van de huur moet nooit meer dan een kwart van het netto inkomen van een huurder bedragen. De huurprijzen mogen nooit zo hoog worden dat ze huursubsidies behoeven. * Er dient bouwkundig duurzaam gebouwd en goed onderhouden te worden. * Sociaal bevorderend gebouwd en georganiseerd: goede geluidsisolatie, zonlicht doorlatend, veel groen en speelruimte. * Actieve en democratische bewonersparticipatie: woningcorporaties worden woningverenigingen met als belangrijkste statuut dat woningen nooit worden verkocht en de huurders worden leden van de vereniging en mede-eigenaren. * Milieuverantwoord gebouwd, gepland en georganiseerd.
Huisvesting kan niet worden toevertrouwd aan de schommelingen van de vrije markt. Wonen is een eerste levensbehoefte en een fundamenteel recht dat voor iedereen beschikbaar moet blijven, ongeacht de inkomensvorm en het inkomensniveau.
SASH is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die zich in de principes en doelstellingen van SASH kan vinden. SASH functioneert volgens de principes van de participatieve democratie.
De organisatievorm van SASH is horizontaal en niet hiërarchisch, wat betekent dat SASH geen 'bazen' kent. Alle functies zoals voorzitter, penningmeester, notulist etc. worden roulerend door alle leden uitgeoefend. De doelstelling en principes van SASH zijn de enige mogelijke baas voor zover we over enige vorm van hiërarchie zouden kunnen spreken.
Ter verduidelijking: * het bieden van duidelijkheid aan belangstellenden * het bewaken van doelstellingen en principes van SASH tegen mensen die bij ons een andere richting willen bepalen.

No comments: