Sunday, November 7, 2010

Oproep: steun ’t Blijvertje tijdens de ontruimingsronde

Dinsdag 9 november zullen we 't Blijvertje niet vrijwillig overdragen aan de stormtroepen van Van der Laan. Wil jij je laten horen tegen de idiote ontruiming, kom dan op dinsdag om/vanaf 7.00 naar 't Blijvertje, Derde Oosterparkstraat 64h.







Iedereen is welkom. Tot de ME komt maken we er een klassieke Blijvertjesdag van, met eten en muziek. Er zal door ons geen geweld worden gebruikt en wie niet gearresteerd wil worden loopt geen risico.

Ben je wel bereid desnoods gearresteerd te worden, laat dit dan weten aan mensen van 't Blijvertje die maandag bij de demonstratie zijn en die dinsdag op de stoep van 't Blijvertje staan. Zie hieronder een buurtbrief met meer uitleg.




Maandag 18.00, Passeerdersgracht 23: demonstratie tegen Van der Laans ontruimingsbeleid
Dinsdag vanaf 7.00, Derde Oosterparkstraat 64: manifestatie tegen ontruiming 't Blijvertje

Het verzet van 't Blijvertje
Op dinsdag 9 november zullen wij – krakers, buurtbewoners en sympathisanten – ons verzetten tegen de ontruiming van 't Blijvertje aan de Derde Oosterparkstraat. Wij laten de ME deze plek dan ook niet geruisloos elimineren, maar ons verzet zal geweldloos zijn. Hieronder leest u meer over de precieze inhoud van onze actie op dinsdag. Wij roepen iedereen op om zich aan te sluiten en duidelijk te maken dat met deze ontruiming totaal onnodig een prachtig stukje Amsterdam kapot wordt gemaakt.

Achtergronden
Burgemeester Van der Laan heeft aangekondigd dat hij op 9 november aanstaande de ME een groot aantal kraakpanden laat ontruimen, waaronder een paar in de Oosterparkbuurt. Hij gebruikt daarvoor de nieuwe antikraakwet. Die wet maakt het mogelijk om panden te ontruimen, maar het is zeker niet verplicht. Waar andere steden terughoudend optreden en krakers niet ontruimen voor leegstand, laat Van der Laan laat zich kennen als de voorhoede van het nieuwe rechtse, repressieve beleid.
Er staan veel panden op de ontruimingslijst maar hier gaan we specifiek in op de panden in de Oosterparkbuurt. In de media is de meeste aandacht uitgegaan naar de Vrolikstraat 245-251. De krakers daar hebben gezegd, zowel in de media, in een buurtbrief en tegen de burgemeester, dat zij vrijwillig weggaan zodra duidelijk is dat Ymere direct kan slopen en bouwen. Wij wilden de buurt de overlast van een ME-ontruiming besparen. Ondanks deze toezegging, moesten de krakers uit de media vernemen dat de ME op 9 november komt ontruimen. Pas vrijdag j.l. kregen we, na de burgemeester geconfronteerd te hebben met zijn onredelijke aanpak van de situatie, zwart op wit dat Ymere aan de burgemeester heeft toegezegd dat zij direct zullen slopen, daarop direct zullen bouwen en ook zullen áfbouwen nadat wij weg zijn. Dit was onze belangrijkste eis voor vrijwillig vertrek. Jammer genoeg heeft Van der Laan er niet voor gekozen om ons dit gewoon te melden en met ons een vertrekdatum af te spreken, maar kondigde hij een ME-ontruiming af. Dit betekent dat we geen tijd hebben om de barricades weg te halen en alle spullen te verhuizen, maar we zullen, zoals afgesproken, maandag vrijwillig weggaan en de panden in een betere staat achterlaten dan toen we erin trokken.
De situatie is heel anders op de Derde Oosterparkstraat 56, 60, 64. Op deze adressen wonen al jarenlang krakers die zich met huurders en buurtbewoners hebben verzet tegen de sloopplannen van Ymere. Anders dan in de Vrolikstraat, is behoud in de Derde Oosterparkstraat heel goed mogelijk. Om die reden procederen de bewonersvereniging Slim Blijven en monumentenorganisatie Stichting Vrienden van de 19e- eeuwse Ring zowel in de rechtszaal als bij de politiek. Ymere kan en mag in de nabije toekomst niet slopen en heeft dit ook expliciet toegegeven/aangegeven in een brief aan de burgemeester (te lezen op www.indymedia.nl). Na de ontruiming zal Ymere de woningen onbewoonbaar maken of een bedrijf inhuren om de lege ruimtes te bewaken. Hier wordt dus een enorme politiemacht ingezet om bruisend stukje Amsterdam te veranderen in een holle kies in afwachting van totale sloop. Desondanks beweert de burgemeester dat hij niet ontruimd voor leegstand, omdat Ymere garandeert dat er geen herkraak plaats kan vinden. Maar bewaakte leegstand is ook leegstand. Wat ons betreft laat de burgemeester alle redelijkheid varen bij deze interpretatie van zijn taak als stadsbestuurder.

Het ergste is dat met de ontruiming 't Blijvertje (nr 64) verloren gaat – een plek waar door de jaren heen duizenden mensen met allerlei verschillende achtergronden bij elkaar kwamen om te eten, een film te kijken, te protesteren, het leven te vieren en te debatteren. De multiculturele vereniging Assadaaka hield er een tijd lang haar spreekuur en gaf mensen professioneel juridische advies en taalcursussen. Talloze gevestigde en beginnende artiesten hebben er door de jaren heen opgetreden. Ook het stadsdeel en Ymere erkenden het belang en beloofden uit te zien naar een alternatieve locatie waar 't Blijvertje – gehuurd of met koop – legaal verder zou kunnen. Van die belofte hebben het stadsdeel en Ymere geen werk gemaakt, terwijl Ymere wel aandringt op een ontruiming.
Voor veel mensen was 't Blijvertje een plek waar ze het beste van Amsterdam vonden – eigenzinnigheid, diversiteit, eigen initiatief. Die plek wordt nu dus zonder reden kapot gemaakt door aanstaande ontruiming; de burgemeester heeft geen antwoord kunnen geven waarom hij hier gaat ontruimen ondanks dat dit strijdig is met zijn eigen beleid. Het lijkt er sterk op dat deze oud-minister Wonen zich voor het karretje laat spannen van Ymere en daarbij de belangen van de Amsterdamse burgers zonder pardon aan de kant schuift. Dat laten we niet zomaar gebeuren.

Wat gaan we doen
Normaal gesproken laten krakers niet van te voren weten hoe ze zich gaan verzetten tegen een ontruiming. Dit om allerlei belangrijke juridische en strategische redenen. Wij kiezen ervoor nu wel openheid van zaken te geven. We willen iedereen die tegen aanstaand politie-optreden is, de kans geven mee te doen en om precies te weten waar ze dan precies aan meedoen. Ook vinden we dat we de verantwoordelijkheid hebben om aan de buurt en de stad uit te leggen wat er aan de hand is, zodat mensen niet slechts afhankelijk zijn van de vaak surrealistische weergave die de politie geeft van ontruimingen.

Op 9 november beginnen we om 7.00 met een ontbijt op de stoep. Rond een uur of 10.00 zetten we een muziekje op. Vanaf een uur of 13.00 treden diverse artiesten buiten op straat op. Het kan een tijd duren voordat de ME in de straat is, dus we maken het gezellig. Dat is ook waar 't Blijvertje altijd voor gestaan heeft: muziek, creativiteit, gezelligheid. Iedereen is van harte welkom om ook te komen. Er is op die momenten geen risico op arrestatie.

Op het moment dat de ME komt, verdelen we ons in twee ringen. In de buitenste ring bevinden zich mensen die niet gearresteerd willen worden. Op het moment dat de ME oprukt, zullen zij weglopen. In de binnenste ring bevinden zich mensen die wel bereid zijn zich aan elkaar en 't Blijvertje vast te klampen tot de ME of het arrestatieteam daar een eind aan maken.

Er zal één persoon binnenblijven in 't Blijvertje, namelijk André, een huurder die verderop in het blok woont. Net zoals hij de afgelopen jaren altijd heeft gedaan, zal hij klaarstaan met koffie en koekjes.

De reden dat we kiezen voor geweldloos verzet is dat veel mensen die hun hart hebben verpand aan 't Blijvertje een afschuw hebben van geweld. Ondanks dat een aantal Blijvertjes principieel geweldloos zijn, distantiëren we ons niet van krakers die een andere lijn kiezen.

Wat kan jij doen?
Aanstaande maandag 8 november is er een sfeervolle en geweldloze demonstratie tegen de ontruiming van 't Blijvertje en het cultureel centrum Schijnheilig. Beide plekken bieden nu ruimte voor een grote en diverse groep mensen, en bij beide panden zijn er geen uitvoerbare plannen waarvoor een ontruiming nodig zou zijn. Heel veel mensen zullen daar laten weten dat zij het krankzinnig vinden dat de burgemeester desondanks meewerkt aan de beëindiging van deze initiatieven. Er wordt om 18.00 verzameld bij Schijnheilig aan de Passeerdersgracht 23bg. Om 18.30 trekt de stoet met muziek naar het stadhuis.

Op dinsdag zelf is iedereen van harte welkom op de Derde Oosterparkstraat 64h om afscheid te nemen van 't Blijvertje. De meeste mensen zullen vrijwillig vertrekken als de ME komt, maar laat het weten als je wel bereid bent om verder te gaan. Mail dan naar  oosterparkbuurt@gmail.com of neem op een andere manier contact op.

Amsterdam
Amsterdam is altijd een stad geweest waar mensen het niet pikten als panden leeg staan door speculatie of wanbeheer. Het was altijd een stad waarin de marge creativiteit en eigen initiatief kon bloeien. Daaraan wil Van der Laan nu een einde maken. Laat zien én merken dat hij niet voor jou spreekt.


- E-Mail: oosterparkbuurt@gmail.com Website: http://www.slimblijven.nl

No comments: