Thursday, June 17, 2010

STEUN Pascual Pichún Collonao, een politieke Mapuche gevangene.


STEUN Pascual Pichún Collonao, een politieke Mapuche gevangene.
Op 26 februari van dit jaar werd Pascual gearresteerd door de agenten van de inlichtingendiensten in Temuco, Chili, en wordt nu vastgehouden in de gevangenis van Traiguén, samen met andere politieke Mapuche gevangenen. Zijn advocaat heeft een verzoek ingediend voor de vermindering van de oorspronkelijke gevangenisstraf van 5 jaar. De Chileense justitie heeft nu een maand om zich hierover uit te spreken. Het helpt om druk uit te oefenen op de Chileense autoriteiten. Wat je kan doen lees je verder alsook hier.

Ik leerde Pascual kennen in La Plata (Argentinie), waar hij destijds woonde in afwachting op de toekenning van zijn politiek asiel. Aangezien Argentinië hem nooit asiel heeft verleend, keerde hij afgelopen februari terug naar Chili om de strijd van zijn familie en zijn volk te kunnen ondersteunen. Daar werd hij snel door de Chileense intelligentiedienst aangehouden en gevangen gezet in Traiguén.

Het Argentijnse Comité 'Pascual Libre' zette daarom een campagne op om druk uit te oefenen op de Chileense autoriteiten. Vanuit het buitenland kunnen wij nog meer gewicht geven aan deze oproep, dus...

Wat kan je doen?

1.Onderschrijf als organisatie onderstaande verklaring .
2.Stuur e-mails en faxen naar de betrokken instanties link naar modelbrief
3.Naast Pascual worden meer dan 70 politieke Mapuche gevangenen vast gehouden. Kom naar de manifestatie op 23 juni bij de Brusselse Chileense Ambassade

Alle politieke Mapuche gevangen moeten vrij!

Facebook-event Manifestatie bij het Chileense ambassade in Brussel op 23 juni tussen 15h en 17h30 bij de Rue des Aduatiques/ Aduatukersstraat 106 te Brussel. Help met de mobilisatie door deze oproep verder te verspreiden!

[klick  op flyer naar facebook-event]


Merci voor jullie steun en verspreid deze oproep graag zo breed mogelijk, het maakt een verschil!

Solidaire Groeten,
An

Wij vragen om steun en solidariteit voor de Vrijheid voor Pascual Pichún Collonao, politieke Mapuche gevangene.

Pascual Pichún Collonao is een 27-jarige Mapuche communicator en student van de Faculteit voor Journalistiek, Nationale Universiteit La Plata, Argentinië. Pascual woont in Argentinië sinds 2005, waar hij een tijdelijke verblijfsvergunning van de Argentijnse autoriteiten verkreeg. Hij is een vierdejaars student, werkt ad honorem in de Mensenrechten Secretariaat van de Faculteit voor Journalistiek, en is betrokken bij een aantal van de gemeenschap outreach projecten van de universiteit. Als inheemse communicator participeert hij in diverse platforms ter verdediging van de rechten van inheemse volken.

Op 26 februari van dit jaar werd Pascual gearresteerd door de agenten van de inlichtingendiensten in Temuco, Chili, en hij wordt nu vastgehouden in de gevangenis van Traiguén, samen met andere politieke Mapuche gevangenen (1).

Chili heeft een anti-terreur wet (2) die dictator Pinochet (1973-1990) invoerde om politieke tegenstanders te vervolgen. Deze wet wordt momenteel enkel gebruikt bij de Mapuche-bevolking. In totaal zitten meer dan 70 Mapuche-indianen achter de tralies door toepassing van deze antiterreurwet.

Pascual wordt beschouwd als een voortvluchtige voor de Chileense justitie sinds 2003, toen hij werd veroordeeld tot vijf jaar en één dag in de gevangenis, samen met zijn broer Rafael Pichun. Hij werd veroordeeld in een duidelijk oneerlijk proces, beschuldigd van het in brand steken van een truck met boomstammen in 2002 in de buurt van het dorp waar hij met zijn ouders woonde. Hoewel de chauffeur aanvankelijk verklaarde de 'aanvallers' niet te kunnen herkennen, beschuldigde hij in latere verklaringen rechtstreeks de broers Pichun die reeds een paar uur na de feiten gewelddadig werden gearresteerd. Ze werden tot de uitspraak in 2003 voor meer dan een jaar in voorhechtenis gehouden.

Ook Pascual's vader Lonko(=traditionele politieke leider) Pichun is veroordeeld onder de anti-terreur wet die straffen oplegt tot drie keer hoger dan voor gewone misdrijven. Deze wet wordt uitsluitend gebruikt bij de vervolging van het Mapuche-volk in Chili, zo is ook de zaak van de familie Pichún een van de meest karakteristieke voorbeelden van onrechtvaardige gerechtelijke en politieke vervolging door de Chileense staat.

Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van Pascual Pichún en de stopzetting van de vijandelijkheden tegen zijn familie en zijn volk. Géén politieke gevangenen meer in een democratie, geen dictatoriale anti-terrorisme wet die nog steeds gebruikt wordt om politieke en inheemse activisten te onderdrukken.

Wij eisen dat de rechten van inheemse volkeren in Chili gerespecteerd worden. Vandaag de dag hebben zij nog steeds een beperkt burgerschap. Dit is in strijd met de democratische waarden en beginselen.

Vrijheid voor Pascual en alle politieke gevangenen van de staat van Chili!
Nee tegen de Pinochet anti-terreur wetgeving.

ARGENTINIË COMMISSIE VRIJHEID VOOR PASCUAL.
Deze petitie kan je als organisatie onderschrijven door een e-mail met uw naam/organisatie naar
pascuallibrearg@gmail.com en pascualvrij@gmail.com te sturen.

Meer informatie:
- over het verzoekschrift Pascual Pichun voor politiek asiel in Argentinië, 2005:
http://www.wrm.org.uy/bulletin/103/Argentina_Chile.html

- blog in het Spaans:
http://pascuallibre.blogspot.com/

- Audio in spaans: http://radio.mapuche.nl/audio/1_136.m3u

-
video over de rechtszaak van pascual's vader (waar pascual zoon ook in voorkomt): http://vimeo.com/10266148

- video over het verzet van een mapuche gemeenschap in Ralco. Het Spaans bedrijf ENDESA zou er voor de constructie van 7 dammen Mapuche land met een voorouderlijke begraafplaats onder water zetten. Door het verzet tijdens 2000-2004 kon slechts 1 dam gebouwd worden. Nu proberen ze hun plannen verder door te voeren: http://www.youtube.com/watch?v=zCmQf5hcPUo

(1)

De Mapuche-indianen zijn een minderheidsgroep in Chili. In totaal zijn er ongeveer één miljoen Mapuches, goed voor 6,8 procent van de totale Chileense bevolking. Het conflict tussen de Mapuche-indianen en de Chileense regering gaat in hoofdzaak over grond. De Mapuche zijn immers de oorspronkelijke bewoners van de Araucanía-streek. In 1881 moest de Indiaanse bevolking zijn meest vruchtbare gebieden afgeven en werden ze ondergebracht in reservaten.

Dit land werd gedeeltelijk teruggewonnen door de Mapuche onder de regering-Allende (1970-1973), maar na de staatsgreep van Pinochet werd deze landhervorming teruggeschroefd. Sinds de jaren negentig begint de Indiaanse bevolking haar gebieden weer op te eisen.

(2)

Deze wet is in strijd met de garantie op een eerlijk proces, en maakt het mogelijk voor de militaire rechtbanken om burgers te veroordelen met behulp van "anonieme" getuigen. Dit is openlijk in strijd met de vereiste onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de mensenrechten-verdragen geratificeerd door Chili, met inbegrip van het Pact van San Jose, Costa Rica. Tegelijkertijd worden andere juridische instrumenten die de rechten van de inheemse volkeren beschermen op internationaal niveau, zoals ILO-Verdrag 169 van de VN-Verklaring inzake de rechten van inheemse volkeren, buiten beschouwing gelaten.

De heer Rodolfo Stavenhagen, speciale rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad voor inheemse volkeren, drong er bij de Chileense regering op aan aanklachten, zoals terrorisme on andere contexten toe te passen, zoals "daden in verband met sociale strijd om land en legitieme inheemse aanspraken" toe te passen.






No comments: