Monday, June 14, 2010

Apeldoorn: Kunstenaars hebben leeg Juliana ziekenhuis bezet

kraakgroep "Space Invaders"

Vandaag hebben we, de kunstenaars van het internationale cyber-industriele "Heavy Weight Drill Pipe" groep samen met kraakgroep "Space Invaders" het oude Juliana ziekenhuis in Apeldoorn gekraakt.

Juliana ziekenhuis
Juliana ziekenhuis

Ons doel is het ingebruiknemen van deze lege ruimtes voor sociale en culturele doeleinden, Het bieden van ruimte voor jonge kunstenaars om te ontwikkelen en experimenteren buiten de standaard kunst-industrie. Tradioneel is dit altijd al een onderdeel geweest van de kraak-beweging, denk bijvoorbeeld aan: Korzo, De Blauwe Aanslag, De Illusie, Toneelgroep De Appel / Appeltheater, Melkweg, Paradiso, Tivoli en vele anderen. Door het Juliana Ziekenhuis te kraken zullen we een open podium creeeren waar kunstenaars op hun werk kunnen concentreren zonder zich druk te hoeven maken over de commerciele haalbaarheid. Iets wat binnen de standaard kunst-industrie niet mogelijk is.

Met de nu bestaande wet tegen het kraken zullen deze mogelijkheden zwaar verminderd worden, in onze visie zal het kraakverbod geen sociale problemen oplossen, maar alleen maar meer creeeren.



Het Juliana Ziekenhuis is al zonder gebruik en leegstaande sinds februari 2009, na de laatste afdelingen van het ziekenhuis naar een nieuwe locatie in het Lucas Ziekenhuis verplaatst waren [1].

Het gebouw zelf met 4.5hectaren aan grond was verkoopt aan de Amsterdamse vastgoedondernemer BPF Bouwinvest in 2009 voor 19 miljoen euro. De nieuwe eigenaar heeft als doel de afbraak van het oude ziekenhuis en er nieuwe huizen te bouwen, en op verzoek van de gemeente Apeldoorn zouden er ook gebouwen moeten komen voor 'sociale doeleinden'. Het bestemmingsplan voor deze locatie is stil in ontwikkeling en gesprekken worden gevoerd met de gemeente Apeldoorn, meerdere zorginstellingen (waaronder ViaReva, voorheen revalidatiecentrum Kastanjehof) en woningprojectontwikkelaars, maar het grootste probleem is de prijs van de grond, welke veel mensen veels te hoog vinden. [2] [3] [4]

Ondertussen had BPF als plan voor het gebouw om het te gebruiken voor diverse culturele activiteiten, dit plan is echter nooit uitgevoerd. [5]



Meer dan een jaar later, is het voormaleijke ziekenhuis nogsteeds niet in gebruiken, afgesloten en omheind door hekken, bloodgesteld aan vandalisme en de aan de verrotting door de natuur. In plaats van de culturele activiteiten, heeft BPF ervoor gekozen de locatie af te sluiten met asbest-waarschuwingen als afschrikmiddel. De asbest is echter niet nieuw, maar is er altijd al geweest, en is vooral, danwel alleen gevaarlijk bij afbraak van het gebouw.



Meer dan een jaar later, het vormalige ziekenhuis is nogsteeds niet in gebruik en de gemeente Apeldoor heeft niks kunnen doen tegen de leegstand, noch heeft het enige druk uitgeoefend tegen BPF om iets tegen de leegstand te doen. Het heeft het alleen met blijkbaar waardeloze uitingen in de pers doen lijken. En als dit is wat er gebeurd met zo'n bekend gebouw, wat zal de gemeente dan doen met al die ander lege plaatsen, klein genoeg om aan de media aandacht te ontsnappen? Het kraakverbod zal niks aan de leegstand doen, het zal de leegstand die gebruikt wordt door de vastgoed-lobby als speculatie-object juist beschermen.



Kraken gaat door, want kraken is een echte oplossing voor echte problemen. Met of tegen de wet!



Met de beste groeten,

kunstgroep "Heavy Weight Drill Pipe"

kraakgroep "Space Invaders"





[1]  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4384064/Megaverhuizing-ziekenhuis-is-klaar.ece

[2]  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5764642/ViaReva-mikt-nu-op-Zuidbroek.ece

[3]  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5876378/Topoverleg-toekomst-van-Juliana.ece

[4]  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/6280998/ViaReva-kijkt-naar-Juliana.ece

[5]  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4384066/Kunstenaars-en-antikraak-gaan-leeg-Julianaziekenhuis-bewaken.ece

- E-Mail: kraakgroep.spaceinvaders@gmail.com

No comments: