Monday, June 7, 2010

100.000 gratis 'Volkskranten' uitgedeeld.


Kijk, zo kan het ook

De stemming slaat om; 100.000 gratis "Volkskranten" uitgedeeld op 30 stations.

Vandaag word je wel vrolijk als je de krant openslaat. Tenminste, als je de gelukkige bezitter bent van een exemplaar van de "gespoofde" editie van de Volkskrant die vandaag in een oplage van 100.000 exemplaren verspreid is. Op dertig stations hebben groepen vrijwilligers tussen 06.00 en 09.00 uur de kranten uitgedeeld.



Uitdelen Dordrecht
Uitdelen Dordrecht

Uitdelers Dordrecht
Uitdelers Dordrecht

Krant zelf
Krant zelf

Vandaag, twee dagen voor de verkiezingen, willen we laten zien hoe het nieuws er ook uit zou kunnen zien. Ging de campagne, van links tot rechts, bijna alleen over de vraag wie het meest kan bezuinigen, wij laten zien dat een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving mogelijk is. En dat de weg om tot een dergelijke samenleving te komen soms verbazingwekkend eenvoudig is. Zo brengt de krant het grote nieuws dat er een wereldwijd klimaatakkoord is, dat het CPB met nieuwe berekeningen terugkomt op haar doemscenario?s die tot de wedstrijd "wie hakt het meest in de collectieve uitgaven" heeft geleid. Ook blijkt dat onze kroonprins op weg is naar Amerika om te helpen met opruimen van de olie, gaat de EU eindelijk een fatsoenlijk vluchtelingenbeleid voeren en slaan zelfs de vaste columnisten van de Volkskrant een andere toon aan!

Het is mogelijk, een wereld waarin iedereen zichzelf kan ontplooien, gebruik kan maken van gelijke rechten en waarin welvaart gelijk verdeeld is. Een wereld waarin op een verantwoorde manier omgegaan wordt met het milieu en het klimaat. Peer de Rijk: "Het is mogelijk. Heel goed mogelijk zelfs. Maar dan moeten we wel aan de slag".

Marcel Bolech: "Met de speciale Volkskrant hopen we mensen te inspireren om ook aan de slag te gaan. Want zou het niet mooi zijn als de krant er iedere dag zo zou uitzien?"

Het is voor het eerst dat in Nederland een krant volledige 'ge-spoofd' wordt. Wij hebben ons hierbij laten inspireren door de Yes-men, die een jaar geleden een eigen versie van de New York Times uitbrachten (zie www.nytimes-se.com)

Bij ons project hoort natuurlijk ook een website. Daar staat de krant integraal op maar de website biedt meer. Bezoekers kunnen reageren op de artikelen, commentaar plaatsen en actief worden op een van de terreinen die in de krant aan de orde komen. Neem gerust een kijkje op De Volks-Krant

Stations waar uitgedeeld wordt:
Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer, Amsterdam CS, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid-WTC , Apeldoorn, Amersfoort, Arnhem, Delft, Dordrecht, Den Bosch, Driebergen-Zeist, Den Haag CS, Den Haag HS, Deventer, Ede-Wageningen, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam CS, Rotterdam Alexander, Tilburg, Utrecht, Vlissingen en Zwolle.



Website: http://www.volks-krant.nl



Ook deze actie is weer mede mogelijk gemaakt door Solidariteitsfonds XminY. Zowel met een stevig financiële bijdrage als ook met het fysiek helpen uitdelen vanochtend heeft XminY deze actie ondersteunt.

Maar ook in de 'nazorg' wil XminY graag helpen. Ben jij niet een van de gelukkige die dit krantje heeft gehad, maar zou je 'm toch graag willen lezen? Dan kun je 'm via XminY nabestellen! Stuur hiervoor een mailtje naar info@xminy.nl!

XminY kan zulke acties enkel ondersteunen door onze donateurs. Zonder donateurs, geen onafhankelijk en kritisch XminY. Naast acties in Nederland, ondersteunt XminY ook acties en projecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten, Latijns Amerika, Azië en Afrika. Hierbij wil XminY vooral de groepen steunen die vanwege geheimhouding of politieke gevoeligheid nergens anders geld kunnen aanvragen.

Momenteel is XminY hard aan het vechten om te overleven. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op: https://www.xminy.nl/node/462

Voor de duidelijkheid: De uitgave van deze Volks-krant was geen uitgave van XminY. Alle eer komt de makers van deze krant toe. XminY ondersteunt hen slechts en wil hen bij deze wel hartelijk feliciteren met het succes ervan!

E-Mail: info@xminy.nl
Website: http://volks-krant.nl

No comments: