Thursday, May 13, 2010

Het is zo ver! Kraakverbod in de Eerste Kamer

Het is zo ver! Kraakverbod in de Eerste Kamer
Actie in Den Haag op 18 mei en 1 juni

Na een lange winterslaap is de Eerste Kamer klaar voor de bespreking van het kraakverbod. Het debat staat gepland op dinsdag 18 mei. Hoogstwaarschijnlijk zal twee weken later, op dinsdag 1 juni, gestemd worden over de wet ?Kraken en Leegstand?. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, is de wet er zo goed als door. Hoogste tijd voor actie dus!

Om te printen en te  verspreiden...
Om te printen en te verspreiden...

Het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel om kraken te verbieden met een kleine meerderheid aannam. In het kort komt het kraakverbod erop neer dat de malafide vastgoed lobbyist Ten Hoopen (CDA) samen met kamerleden Slob (CU) en Van der Burg (VVD) het initiatiefwetsvoorstel "Kraken en Leegstand" hebben ingediend. Hiermee willen zij een algeheel kraakverbod; kraken wordt met dit wetsvoorstel onder alle omstandigheden strafbaar, met een maximumstraf van 2 jaar en 8 maanden. En niet alleen het kraken van een pand wordt strafbaar; ook het verblijven in gekraakte panden wordt een misdrijf. En de Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met deze wet.

Rondom de behandeling in de Tweede Kamer is er stevig actie gevoerd. In het hele land zijn spandoeken verschenen, ruim 500 actievoerders zetten hun tenten op tijdens de stemming in de Tweede Kamer, er is druk gelobbyd (1-2), bijna 3000 mensen gingen de straat op in Utrecht, er zijn flyers uitgedeeld bij de kerk van één van de initiatiefnemers, het Paleis op de Dam is symbolisch ?gekraakt? en tijdens de actiedagen werden er in één weekend tijd meer dan 25 woningen in het hele land gekraakt. Desondanks lijkt de politiek zich hiervan weinig aan te trekken, getuige de stemming in de Tweede Kamer.

Hoewel het na die tijd relatief stil is geworden, lijkt het besluit van de Eerste Kamer nu toch dichterbij te komen. Na de vrij kritische vragen van diverse Eerste Kamerfracties - waaronder zelfs van het CDA - zijn de rondes van de voorbereidende vragen nu ten einde. De fracties die binnen de Tweede Kamer vóór het wetsvoorstel hebben gestemd vertegenwoordigen ook binnen de Eerste Kamer een meerderheid. Daarom ook wordt het weer tijd iets van ons te laten horen! Want waarom maken ze kraken niet overbodig? De woningnood is nog steeds niet opgelost, voor de vele sociale en culturele initiatieven die nu een plek vinden in de kraakbeweging ís geen andere plek en een oplossing voor leegstand is er al helemaal niet.

Op dinsdagmiddag 18 mei wordt het kraakverbod plenair behandeld in de Eerste Kamer. Een goede gelegenheid om nog eens te laten horen wat je van dit wetsvoorstel vind. Tijdens het debat zal er weer een informatiestandje staan op het Plein. Het debat is openbaar, dus je kan er ook als publiek bij gaan zitten. Tijdens de stemming willen we opnieuw naar het Plein in Den Haag gaan om daar een tegengeluid te laten horen door middel van een manifestatie. Kom ook, help mee, of plan zelf een actie tegen het kraakverbod! Mogelijk vind de stemming al op 18 mei plaats, maar hoogstwaarschijnlijk zal het twee weken later zijn, op dinsdag 1 juni. Houdt Indymedia in de gaten voor meer informatie!

- E-Mail: kraakactie(at)gmail(punt)com

No comments: