Monday, April 13, 2009

Persbericht: "Paas actie tegen uitverkoop sociale huurwoningen"

 


Persbericht Amsterdam, zondag 12 april 2009
Paas actie tegen uitverkoop sociale huurwoningen

Op zondag 12 april 2009 zijn drie appartementen op de Commelinstraat in Amsterdam bezet door krakers. Ondanks het feit dat de woningen gerenoveerd zijn is de eigenaar, woningbedrijf de Key, er niet in geslaagd kopers te vinden. Het resultaat is dat ze nu zo'n anderhalf jaar leegstaan. De eis van de krakers is dan ook dat de Key deze woningen weer gaat verhuren als sociale huurwoningen.

Terwijl de hoge prijs die de Key voor de woningen vraagt (gemiddeld €273.600 voor 66m2) zou kunnen verklaren waarom de woningen nog niet zijn verkocht, is het voor ons, studenten, werknemers, werklozen, Nederlanders, buitenlanders, wereldburgers, allen zoekende naar een fatsoenlijke en betaalbare woning, legaal om ze nu in gebruik te nemen. Door het in gebruik nemen van deze leegstaande appartementen, willen we ook een standpunt innemen tegenover een voortgaand fenomeen in de buurt, maar ook meer in het algemeen in Amsterdam en andere Europese steden. Dit bekende fenomeen is gentrificatie, het weloverwogen trachten hele buurten "op te schonen" door de economische en politieke grootmachten.

Het proces van de gentrificatie heeft een herkenbaar patroon ontwikkeld: renovaties worden uitgevoerd in een buurt en nieuwe appartementen worden gebouwd, leidend tot prijsverhoging. Minder kapitaalkrachtigen verlaten de buurt en maken plaats voor beter bedeelden; banken voeden deze vicieuze cirkel door steeds hogere hypotheken te verstrekken. Dit fenomeen doet afbraak aan de sociale structuur en cohesie van een buurt en kan levendige arbeiderswijken en volkse buurten doen veranderen in levenloze woonwijken. Maar nog belangrijker dan dat, gentrificatie raakt vooral de minder kapitaalkrachtige bevolking, degenen die het hardst worden geraakt door de huidige economische crisis.
Door het bezetten van deze appartementen geven we aan dat we er genoeg van hebben en hopen, in elk geval tijdelijk, een halt toe te roepen aan dit schadelijke fenomeen, dat ook in de Dapperbuurt de kop op steekt.

Vandaag staat ook in het teken van het genieten van een bewegingsvrijheid die we wellicht binnenkort kwijtraken en het verdedigen van een recht dat onder vuur ligt. Meer dan ooit tevoren wil de Nederlandse regering kraken verbieden. Een initiatief wetsvoorstel zal waarschijnlijk nog voor het zomerreces worden voorgelegd aan en bediscussieerd in de Tweede Kamer. Als de initiatiefwet wordt aangenomen door de Tweede Kamer zal de Eerste Kamer er ook over moeten stemmen. In het ergste geval, als beide akkoord gaan, zal kraken in Nederland vanaf Januari 2010 illegaal zijn.
Omdat vrijheid die we niet gebruiken een vrijheid is die we verliezen en om de bovengenoemde redenen bezetten we drie appartementen op de Commelinstraat.
Kraakgroep Amsterdam Oost

Meer informatie op:
www.kraakpetitie.nl
www.witboekkraken.nl

E-Mail: maxvergadertax@hypocrisy.org

No comments: