Wednesday, January 28, 2009

Awakening7 White Book of Squatters - presentation

Thats invitation to the program that means more less how it was
Tomorrow issue thats like usual agenda,then continuation of speeches, interviews from presetation of white book of squatters(MAIN SUBJECT again)in den Haag. Beside of that raport about smashing the wapon factory in England other news and continuation of our solidarity with Greece and Palestine and more...
After polish part (~40 min) continuation of discusion on presentation and more interviews about white book in english
http://www.archive.org/details/GriksAwakening7Whitwbook2
here You can download the program but i don't know why this time You can not download it. We would try to sort this problem...



Welkom op de Website van het Witboek Kraken

Persbericht

Krakend Nederland presenteert: 132 bladzijden met meer dan 80 kraakpanden in 20 steden

Amsterdam, 16 januari 2009

De kraakbeweging heeft donderdag 15 januari het Witboek Kraken gepresenteerd. Het Witboek heeft als doel het publiek en de politiek te informeren over de actuele kraakpraktijk en de huidige generatie krakers. Dit was hard nodig, onder andere in antwoord op het wetsvoorstel van Ten Hoopen, Van der Burg en Slob om kraken te verbieden. Het boek bevat - naast beschouwingen van deskundigen en opiniemakers - een groot scala aan voorbeelden van de vele kraakpanden die Nederland momenteel rijk is. Deze voorbeelden tonen aan dat kraken nog steeds een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Kraken draagt bij aan het behoud van sociale huisvesting, het bestrijden van speculatie, het stimuleren van nieuwe culturele initiatieven en het beschermen van monumentale panden.


Het Witboek Kraken is een initiatief van een aantal krakers, ex-krakers en sympathisanten. Zij willen hiermee tegenwicht bieden aan de negatieve berichtgeving over kraken in de media. "Het Witboek Kraken laat een ander geluid horen over kraken," aldus David van der Bree, redactielid van het Witboek. "Krakers zijn doorgaans juist betekenisvol voor hun directe omgeving. Het witboek schetst met 80 voorbeelden een beter beeld van de huidige kraakpraktijk."

    De makers van het witboek vinden het de hoogste tijd om de stem te laten horen van de kraakgeneratie die nu actief is. Het laatste overzicht van de Nederlandse kraakbeweging, dat geschreven is door socioloog Eric Duivenvoorden, houdt op in 1999. Het Witboek geeft daarom vooral inzicht in de kraakacties die de afgelopen tien jaar hebben plaats gevonden. Het boek bevat beschrijvingen van recente kraakacties in verschillende Nederlandse gemeenten, waarvan er ongeveer 35 cases worden uitgebreid beschreven, in totaal komen 80 verhalen aan bod. Ook wordt context en weerwoord geboden bij incidenten rondom kraken die de afgelopen jaren negatief in de belangstelling hebben gestaan. Daarnaast zijn er wetenschappelijke artikelen en opiniestukken opgenomen die het fenomeen in een breder perspectief plaatsen en die de aanzet moeten zijn om het debat over kraken open te breken.


Het Witboek Kraken ligt vanaf half januari in de boekhandel bij u in de buurt! (15 euro, Uitgeverij de Papieren Tijger) Het boek is ook te bestellen via deze pagina.

No comments: